logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

UPDATE: Guvernul nu a decis, vineri, prelungirea plafonarii tarifelor RCA
Guvernul nu a decis, vineri, prelungirea plafonarii tarifelor RCA cu inca trei luni, desi, aceasta tema urma sa fie pe ordinea de zi a Executivului. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina PETRESCU, a declarat ca solutia acestei situatii este la ASF si la Parlament.

"Au existat in ultima saptamana o serie de discutii pe aceasta tema. Au existat intalniri ale ministrului Finantelor cu asiguratorii. Ministrul Transporturilor s-a intalnit cu mai multi transportatori. Au fost, de asemenea, discutii cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, dar si cu reprezentantii comisiilor de specialitate din Parlament. Va reamintesc ca in Parlament exista in acest moment un proiect de lege care vizeaza reglementarea acestui domeniu. Saptamana viitoare va avea loc o noua serie de discutii, in comisiile de buget-finante, si speram sa obtinem un termen pana la care aceasta lege poate fi adoptata, pentru as avea un domeniu reglementat, predictibil si stabil", a spus Alina PETRESCU.

"Chiar de cand a fost adoptata acea Ordonanta de urgenta privind plafonarea tarifelor RCA au existat semnale de la Bruxelles privind o posibila declansare a procedurii de infringement, deci exista si aceasta posibilitate care trebuie luata in calcul. In acest moment, repet, au loc discutii. Solutia trebuie sa vina de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiara si de la Parlamentul Romaniei unde, in acest moment, exista acea lege in dezbatere", a mai precizat purtatorul de cuvant al Executivului.

Intrebata daca exista posibilitatea ca Guvernul sa prelungeasca termenul de plafonare pana intra in vigoarea Legea RCA, Alina PETRESCU a spus ca, "in acest moment sunt studiate toate posibilitatile. Au loc discutii cu toti actorii de pe piata. In functie de rezultatul acestor discutii, se va hotari care este solutia ce va fi adoptata, dar, repet si subliniez, Autoritatea pentru Supraveghere Financiara este cea care a avut, prin aceasta ordonanta de urgenta, un ragaz de 6 luni pentru a gasi reglementarile corecte in acest domeniu".


Stirea initiala: Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungita cu trei luni

Plafonarea tarifelor asigurarilor de raspundere civila auto - RCA ar putea fi discutata in sedinta de guvern de vineri dupa-amiaza, de la ora 14:00. Astfel, executivul poate lua in calcul prelungirea plafonarii tarifelor RCA cu inca trei luni, au declarat, vineri, pentru News.ro, surse guvernamentale.

Tarifele RCA au fost plafonate in luna noiembrie 2016, pe o perioada de sase luni, conform unei Hotarari de Guvern. Noile tarife RCA au generat nemultumiri atat in randul pietei de asigurari - asiguratori si brokeri -, cat si al populatiei, fiind considerati avantajati transportatorii, in timp ce pentru alte categorii de soferi sunt estimate cresteri de tarife.

Dupa aceasta perioada de plafonare, ASF a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei, institutia urmand sa calculeze tarifele de referinta pe segmentul RCA, in conformitate cu OUG 54/2016. In acest sens, ASF a lansat, pe 26 aprilie 2017, in dezbatere publica, Proiectul Normei privind metodologia de calcul de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie - RCA. In aceasta norma este precizata chiar si formula dupa care se vor calcula tarifele de referinta pe categorii de vehicule.

Piata RCA a crescut cu 30% in 2016, pana la 4,03 miliarde lei, cand a insumat 3,11 miliarde lei, conform datelor ASF.

La finele lunii decembrie 2016, prima medie anualizata RCA pentru persoanele fizice situandu-se la un nivel de 465 lei pentru autoturisme, 978 lei pentru autovehicule destinate transportului de marfa si 1.814 lei pentru autoturisme transport persoane. Pentru persoanele juridice, primele medii au ajuns, la sfarsitul anului 2016, la 712 lei pentru autoturisme, 2.527 lei pentru autovehicule de transport marfa si 2.191 lei pentru autovehicule transport persoane.