logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

ASF cauta actuar pentru calculul tarifului de referinta RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizeaza o licitatie deschisa in vederea achizitiei de servicii de consultanta actuariala pentru calculul tarifului de referinta RCA, pentru o perioada de doi ani.

Valoarea estimata a contractului este de 768.200 lei, fara TVA, potrivit anuntului publicat de ASF pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-pret, indicator care va fi evaluat in functie de mai multi factori: pretul ofertei, evaluarea experientei expertilor-cheie si propunerea tehnica.

Tariful de referinta RCA va fi calculat semestrial. Astfel, consultantul va efectua patru exercitii de calcul, primul urmand sa se finalizeze in decembrie a.c..

"In ultimii doi ani s-a constatat pe piata asigurarilor din Romania o necesitate din ce in ce mai mare cu privire la cresterea transparentei privind accesul la informatiile esentiale, informarea corespunzatoare a consumatorilor si diseminarea de informatii corecte, complete si furnizate la timp. Astfel, s-au implementat inclusiv masuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care si obligativitatea calcularii si publicarii semestriale a unui tarif de referinta pentru contractul de asigurare RCA. Aceasta obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, revine ASF dupa cum urmeaza: Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre ASF, dupa formula prevazuta la articolul 2 pct. 24 si se publica de catre ASF", se precizeaza in Caietul de Sarcini.

Consultantul va fi supravegheat de catre persoanele responsabile de buna desfasurare a proiectului din cadrul ASF.

Raportul actuarial pentru fiecare exercitiu va contine principiile generale utilizate in determinarea tarifului de referinta, ipotezele utilizate, date statistice la nivel de piata precum si estimarea tarifului de referinta la nivel de piata si va fi publicat conform legii.

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 noiembrie 2017.

Pe 5 septembrie a intrat in vigoare Norma nr. 22/ 2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie - RCA.

Astfel, potrivit legii, tariful de referinta se calculeaza conform formulei:

T.ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1 + i)t /(1-Ch-P) x (1-BM)

in care:

PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice; Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani;

IBNR = factorul de incarcare aferent rezervei de daune intamplate, dar neavizate sau insuficient avizate;

f = rata anuala de modificare a frecventei daunei, pe baza datelor statistice;

i = rata anuala de modificare a inflatiei (severitatii) daunelor, pe baza datelor statistice;

t = diferenta in ani dintre data medie de aparitie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinta si data medie de aparitie a daunelor din perioada de analiza;

Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima bruta;

P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta; BM = incarcare datorita aplicarii sistemului bonus-malus.

Tarifele de referinta pentru RCA, calculate de ASF, au intrat in vigoare, pentru prima data, pe 19 mai 2017, dupa sase luni de tarife plafonate.