logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Pierderi de 800 milioane dolari pentru asiguratorii turci pe fondul plafonarii tarifelor RCA
Piata de asigurari din Turcia ar putea raporta o pierdere de pana la 800 milioane dolari americani (3 miliarde lire turcesti), ca urmare a plafonarii tarifelor RCA pentru anumite profiluri de risc, estimeaza reprezentantii pietei.

Amintim ca, in vara acestui acestui an, autoritatile din Turcia au creat un "Pool de risc" pentru distribuirea primelor de asigurare, respectiv a daunelor pentru asigurarile de raspundere civila auto, dupa ce mai multi asiguratori au refuzat sau au evitat sa mai vanda aceste tipuri de asigurari. Aceasta situatie a survenit dupa ce, in data de 12 aprilie a.c., au fost implementate tarife de prima maximale pentru politele RCA pentru anumite categorii de vehicule / profiluri de risc.

"Plafonarea tarifelor incepand cu 12 aprilie, a scazut prima medie, la nivel de piata, cu pana la 30%", a declarat pentru Agentia Anadolu, CEO-ul ALLIANZ Turkey, Aylin Somersan Coqui. Ca urmare, "impactul financiar al acestei reglementari ar putea fi o pierdere de trei miliarde lire turcesti", a continuat CEO-ul ALLIANZ Turkey.

Anul trecut, piata de asigurari din Turcia a totalizat 40,4 miliarde lire turcesti (10,7 miliarde dolari), din care, mai bine de un sfert - prime brute subscrise pe segmentul de raspundere civila auto (12,9 miliarde lire).

Referindus-se la "Pool-ul de risc" introdus de autoritatile turce in luna iulie, reprezentantul ALLIANZ Turkey considera ca "aceasta nu este o solutie sustenabila pe termen lung. Din punct de vedere actuarial, trebuie facuta o diferentiere la nivel de tarife intre 'soferii buni' si 'soferii rai'".

"Pool de risc" introdus de autoritatile din Turcia distribuie atat primele de asigurare, cat si daunele pe RCA, tuturor companiilor de asigurare care au activitate pe aceasta linie de business. In ceea ce priveste daunele, jumatate din cuantumul acestora sunt distribuite in baza cotei de piata a asiguratorilor RCA din ultimii trei ani, restul de 50% fiind distribuite in mod egal intre companii.

In urma cu o luna de zile, reprezentantii TSB- Asociatia Asiguratorilor din Tucia estimau pentru segmentul RCA, pierderi de circa 2 miliarde lire (jumatate de miliard de dolari) la finalul anului 2017. In ceea ce priveste solicitarile din piata in privinta liberalizarii tarifelor, Mehmet Akif EROGLU, Secretarul General al TSB a declarat ca "nu putem vorbi de rezolvarea problemelor pe care le genereaza RCA-ul doar din privinta primei de asigurare. Sunt necesare schimbari structurale", mentionand totodata necesitatea reducerii frecventei daunelor pe auto.

"Guvernul a infiintat acest pool de risc intrucat unii asiguratori au evitat sa mai asigure vehiculele cu grad ridicat de risc, precum autobuzele si vehiculele comerciale, dupa ce a fost impusa plafonarea tarifelor pe aceste categorii in aprilie. Plafonul a fost introdus dupa ce asiguratorii au crescut foarte mult primele pe RCA pentru a-si acoperi pierderile pe aceasta linie de business", a continuat Secretarul General al TSB.