logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

GROUPAMA Asigurari: Clientii incep sa constientizeze beneficiile decontarii directe
Modificarea legislatiei RCA a adus o serie de noutati pentru asigurati, printre care si serviciul de "decontare directa", venit in sprijinul consumatorilor de asigurari de raspundere civila auto (RCA).

"Instituirea decontarii directe schimba paradigma in ceea ce priveste politele RCA si aduce beneficii suplimentare clientilor, dar si asiguratorilor. In primul rand, este foarte important de stiut ca decontarea directa functioneaza ca o asigurare de sine statatoare, nu este un serviciu extra", a declarat pentru 1asig.ro Calin MATEI, Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurari, una dintre primele companii care au introdus serviciul de decontare directa.

Potrivit acestuia, decontarea directa permite realizarea reparatiilor in baza propriei asigurari RCA, astfel ca timpul necesar solutionarii daunelor se scurteaza, iar clientii se pot concentra pe lucrurile care conteaza cu adevarat pentru ei. Pentru asiguratori, beneficiul principal este legat de faptul ca acestea pot proba direct in fata clientului calitatea serviciilor oferite.

Calin MATEI a aratat ca interesul clientilor pentru acest nou serviciu este in crestere, intrucat clientii, in special persoanele fizice, incep sa constientizeze beneficiile pe care le aduce decontarea directa. "In acest sens, GROUPAMA Asigurari acorda o atentie ridicata informarii clientilor cu privire la avantajele politei care include decontare directa, pana la momentul actual sub 10% din portofoliul de polite vandute incepand cu august 2017 fiind echipat cu aceasta clauza", a adaugat el.

Cat costa serviciul de decontare directa? "In cazul GROUPAMA Asigurari, costul este fix, de 189 lei, indiferent de parametrii clientului. Modul de calcul al pretului are in vedere atat costurile cu lichidarea daunei, frecventa daunelor, cheltuielile, cat si riscul de nerecuperare a debitului de la asiguratorul RCA al partii culpabile", a raspuns oficialul asiguratorului.

In ceea ce priveste procesul de recuperare al daunelor de la un asigurator la altul, Calin MATEI a explicat ca "relatiile economice si de organizare cu privire la gestionarea modalitatii de decontare directa sunt normate in cadrul unui acord incheiat de companiile de asigurari active pe zona RCA, conform reglementarilor Autoritatii de Supraveghere Financiara. Totusi, industria asigurarilor s-a confruntat cu experiente negative in ultimii ani in ceea ce priveste recuperarea creantelor, mai ales in conditiile recentelor falimente, insa speram ca aceste situatii sunt de domeniul trecutului".

Potrivit reglementarilor din piata, decontarea directa este un serviciu suplimentar prevazut in contractul RCA, care va fi taxat suplimentar, in baza caruia in caz de dauna provocata din vina unui tert va puteti adresa propriului asigurator RCA, urmand ca acesta sa intreprinda demersurile necesare avizarii, constatarii si despagubirii daunei respective. Ulterior, asiguratorul dumneavoastra RCA va recupera de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de accident sumele de bani aferente despagubirii.

Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.

Decontarea directa reprezinta si focusul urmatoarei campanii de informare derulate de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, organizata in luna noiembrie a acestui an.