logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Reasezare a pietei RCA, din luna martie. Ce se intampla cu tarifele politelor?
Viorel VASILE, Presedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, estimeaza ca din luna martie a.c. va exista, la nivel de piata, o scadere a tarifelor politelor RCA, in special pentru soferii disciplinati, insa vor exista cresteri pentru cei care produc multe daune.

Conform acestuia, din luna martie se va face o reasezare a pietei RCA. Deja asiguratorii au trimis catre ASF propunerea de tarifare.

Din luna martie 2018 se vor aplica noile tarife avizate de catre asiguratori, carora li s-a permis sa faca o segmentare a clientilor cu frecventa mica a daunelor RCA.

"Estimez ca din luna martie o sa vedem o scadere a tarifelor in special pentru persoanele fizice, pentru categoriile cu frecventa mica a daunelor si o sa vedem o usoara crestere a celor care au o frecventa mare a daunelor. Eu anticipez ca la nivel de piata va fi o scadere a tarifelor", a declarat Viorel VASILE in cadrul Conferintei PRBAR.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA, subscrise pe teritoriul Romaniei in primele noua luni ale anului 2017, a inregistrat o scadere de aproape 6% fata de perioada similara a anului trecut, pana la aproape 2,9 milioane lei.

Se observa o concentrare semnificativa, respectiv primii 2 asiguratori au cumulat aproape 60% (comparativ cu 38% in anul 2016) din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor RCA din Romania. Potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications in baza cotelor de piata transmise de ASF, CITY Insurance detine pozitia de lider pe piata RCA si a subscris prime in valoare de peste 880 milioane lei, in crestere cu peste 141% fata de primele noua luni din 2016, fiind urmata de EUROINS Romania, cu afaceri de 802 milioane lei (+35%).

In perioada ianuarie-septembrie 2017, prima medie RCA anualizata, pe intreaga piata, a fost de 706 lei, in scadere fata de primele 9 luni din 2016, cand era de 806 lei, potrivit ASF. Pentru persoanele fizice, prima medie RCA a crescut usor, in primele 9 luni din 2017, la 529 lei, de la 521 lei in perioada similara a anului precedent. In ceea ce priveste persoanele juridice, in cazul lor prima medie RCA a scazut la 1.300 lei, fata de 1.719 lei.

In ceea ce priveste dauna medie, la nivelul pietei RCA, aceasta a crescut in primele noua luni din 2017 la 7.245 lei, fata de 7.176 lei in urma cu un an. In total, asiguratorii au achitat pentru vatamari corporale peste 371,4 milioane lei, iar pentru daune materiale - 1,25 miliarde lei.