logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

OMNIASIG: Efectele legislatiei RCA se resimt direct in cresterea gradului de protectie a pagubitului
Efectele noii legislatii RCA asupra consumatorilor se resimt direct in cresterea gradului de protectie a pagubitului, prin includerea in asigurare a unor acoperiri si servicii suplimentare, precum si in cresterea gradului de informare si constientizare a consumatorului, cu privire la caracterul necesar si obligatoriu al asigurarii RCA, au declarat reprezentatii OMNIASIG VIG pentru Publicatiile XPRIMM.

"In ceea ce priveste efectele asupra pietei, pe termen scurt observam o reasezare a pietei, printr-un grad ridicat de uniformizare", au adaugat acestia.

Recent au fost anuntate si noile tarife de referinta pentru politele RCA. Conform ASF, tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinta anterior (+11%).

"Nivelul noilor tarife de referinta functioneaza si ca indicator al evolutiei daunalitatii, fiind corelat cu realitatile pietei in privinta acestui tip de asigurare. Prin urmare, pentru majoritatea segmentelor, nivelul de referinta actual este in crestere fata de reperul anterior", au precizat oficialii OMNIASIG VIG.

"In acelasi timp, aceste tarife au un caracter general, iar fiecare asigurator isi construieste tariful utilizand propriile modele actuariale si avand la baza propriul portofoliu de daune. Prin urmare, este dificil de estimat care va fi evolutia tarifelor pe categorii de clienti la nivel de piata", au adaugat ei.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a inregistrat o scadere de 8,2% in 2017 fata de anul precedent si a continuat sa fie controlata de doi jucatori. In acelasi timp, putinul profit care se preconiza la inceputul anului pentru acesta linie de business a disparut pe finalul anului.

Potrivit ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde de lei, fata de 4,03 miliarde de lei in 2016.

OMNIASIG VIG se afla pe locul 5 in topul companiilor care vand RCA, cu o cota de piata de 6,76% la finalul anului trecut.

In anul 2017 am putea spune ca a inceput o noua era pentru asigurarile RCA, cu schimbari importante in ceea ce priveste legislatia. Astfel, Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - cunoscuta ca Legea RCA - a intrat in vigoare pe 12 iulie a.c. si a adus schimbari importante pentru industrie. Aceasta este prima lege dedicata exclusiv segmentului RCA.

Pentru a se asigura punerea in aplicare a prevederilor Legii RCA, ASF a elaborat Norma RCA (Norma nr. 20/2017). Intrata in vigoare la 1 august 2017, Norma reglementeaza mecanismele de implementare a noii legi si aduce clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi.