logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Motorsportul, aproape interzis de catre directiva europeana 2009/103/EC
Pana de curand, directiva europeana 2009/103/EC, care reglementeaza asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, a lasat sub semne de intrebare domeniile sale de aplicabilitate. Textul legii, propus initial in luna mai 2018, preciza ca orice vehicul propulsat de un motor, care se deplaseaza pe uscat, excluzand vehiculele feroviare, se aflau sub incidenta acestei directive. Din acest context rezulta ca motorsportul este vizat de directiva, masinile din competitie avand nevoie de o asigurare de raspundere civila.

Directiva a fost emisa ca urmare ca "cazului Vnuk", caz in care un fermier din Slovenia a fost lovit de remorca atasata unui tractor, in timp ce acesta lucra la un hambar de la ferma.

Atat timp cat in textul directivei nu a fost precizata clar de la bun inceput o excludere pentru competitiile sportive care includ vehicule motorizate, competitii precum Formula 1, Moto GP, Speedway, Drag Racing, raliuri sau go-kart nu s-ar mai fi putut desfasura normal, in conditii legale. Nici o societate de asigurare nu ar fi preluat riscurile deosebit de ridicate, asociate acestui gen de activitate, prin urmare, neavand o polita de asigurare valabila, vehiculele din aceste competitii nu puteau fi folosite.

Problema a fost semnalata din timp de catre asociatiile din domeniul motorsport si remediata ulterior printr-o directiva actualizata. Astfel, Directiva 2018/0168 propusa pe data de 10.12.2018 cuprinde un domeniu mai restrans de vehicule, excluzand competitiile sportive, prin precizarea unei aplicabilitati mai restranse, doar "vehiculelor care au ca scop transportul".