logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Soferii romani au platit, in medie, 106 lei pe clauza ce le permite sa isi repare masina la propriul asigurator RCA
Soferii romani au cumparat aproape 63.500 de clauze de decontare directa, atasate politelor obligatorii RCA, ce le permit sa isi repare masina la propriul asigurator RCA, pentru care au platit, in medie, 106 lei, pe parcursul primului trimestru din 2019, potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"In primele trei luni din anul 2019, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 63.464 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5,98 de milioane de lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 106 lei", arata raportul ASF.

La data de 31 martie 2019 erau in vigoare un numar de 217.258 clauze de decontare directa.Totodata, in primele trei luni din anul 2019, asiguratorii RCA au platit un numar de 1.336 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 8,93 milioane de lei, rezultand o dauna medie platita per dosar de 6.685 lei.

La data de 31 martie 2019, in soldul rezervei de dauna avizata erau inregistrate 1.085 de dosare de dauna, in valoare estimata de peste 5,62 milioane de lei.Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.

Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.