logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Cristian ROSU, ASF: Nu exista o presiune pe tarifele de prima RCA
Cristian ROSU, Vicepresedintele Sectorului Asigurari - Reasigurari din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a transmis o prima reactie dupa publicarea proiectului de modificare a Legii RCA, precizand ca ASF va continua sa publice tarifele de referinta calculate de catre un expert independent si ca nu exista o presiune pe tarifele de prima RCA.

"Prin modificarile legislative privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, aprobate prin Legea 132/2017 au fost introduse o serie de elemente cum ar fi conceptul de tarif de referinta si clientul cu risc ridicat. Aceste elemente nu sunt si nu au fost in fapt modalitati de plafonare a tarifelor de prima la nivelul pietei ci au fost instrumente pentru cresterea transparentei si pentru a oferi o mai buna informare a consumatorilor de produse de asigurare asupra modului de determinare a tarifelor de prima RCA. Tarifele de prima RCA si in prezent pot fi stabilite in mod liber de catre societatile de asigurare in functie de istoricul propriu de daunalitate si strategia de afaceri", a spus oficialul ASF.

Conform acestuia, din datele avute la dispozitie de catre ASF tarifele de prima practicate de catre societatile de asigurare au fost in general situate sub nivelul tarifelor de prima de referinta publicate de ASF.

"Modificarile propuse de Ministerul Finantelor in ceea ce priveste Legea 132/2017 au drept scop clarificarea anumitor aspecte de forma care sa conduca la eliminarea perceptiei ca tarifele de prima RCA sunt sau pot fi stabilite de catre ASF", afirma Cristian ROSU.

"In urma modificarilor propuse, ASF va continua sa publice tarifele de referinta calculate de catre un expert independent, furnizand informatiile relevante privind evolutia daunalitatii (frecventa, dauna medie, etc.) pentru categoriile folosite si pana in prezent. De asemenea acestea vor include in continuare un nivel al cheltuielilor de achizitie si administrare mediu de 25%", a adaugat el.

Acesta a mai mentionat ca evolutiile recente privind cele doua componente de baza care determina tariful de prima nu conduc la concluzia unor cresteri semnificative a tarifelor de prima medii la nivel de piata in perioada urmatoare in piata RCA din Romania.

De asemenea, conceptul privind clientul cu risc ridicat se mentine si ulterior modificarilor propuse urmand ca administrarea acestor clienti sa se efectueze de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), conform politicilor interne proprii aprobate de membrii acestui organism.

"In concluzie, in momentul de fata nu exista o presiune pe tarifele de prima RCA iar modificarile propuse, in principal referitoare la forma si nu la fond, nu sunt de natura sa creeze premisele escaladarii acestora in perioada care urmeaza", a subliniat Cristian ROSU.

Un Proiect de lege privind modificarea Legii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto - RCA (Legea 132/2017) a fost elaborat si publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), dupa ce Comisia Europeana a avertizat Romania privind posibile incalcari ale unor directive europene. Printre modificarile propuse se numara schimbarea modului de functionare a "asiguratului cu risc ridicat", eliminarea obligatiei ASF de a reglementa modul de calcul al tarifelor de prima, dar si abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile. Vezi cele 5 schimbari preconizate!