logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

BAAR: Puterea motoarelor autoturismelor cu polite RCA este in crestere, iar capacitatea cilindrica este in scadere
O analiza a specialistilor BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), pornind de la caracteristicile tehnice ale autoturismelor cu polite RCA, evidentiaza o tendinta descrescatoare a capacitatii cilindrice a acestora, pe fondul unei cresteri a puterii medii a motoarelor.

Analiza a avut drept sursa datele tehnice agregate din baza de date AIDA pentru categoria autoturisme, in perioada ianuarie-septembrie 2019.

Astfel, luand in considerare distributiile acestor caracteristici (capacitatea cilindrica a motoarelor si puterea acestora) pentru modele fabricate in ultimii 30 de ani, se constata faptul ca anul in care capacitatea cilindrica a atins valoarea cea mai mare este 2001 iar cel in care puterea medie maxima a ajuns in pozitie de varf este 2014. Puterea medie a motoarelor pentru autoturismele analizate este de 77,1 KW, iar capacitatea cilindrica medie este 1694cmc.

Dupa anul 2016, tendinta manifestata de constructori este cea a fabricarii unor modelele de autoturisme cu o o capacitate cilindrica mai scazuta, dar cu pastrarea sau chiar imbunatatirea caracteristicilor de putere a acestora (vezi infografia de mai jos).Concluzii:

  • Puterea motoarelor este in crestere in timp ce capacitatea cilindrica a acestora este in scadere.
  • Cea mai mare capacitate cilindrica medie au avut-o modelele de autoturisme din 2001.
  • Cea mai mare putere medie a autoturismelor a fost observata la modelele de autoturisme din 2014.
Un al doilea punct al analizei BAAR a avut in vedere numarul mediu de motorizari pe grupe de capacitate cilindrica in care motorizarea reprezinta numarul de variante de putere pentru aceeasi capacitate cilindrica (ex: un motor 1400cmc poate avea 4-5 variante de putere exprimata in KW).

Rezultatele au evidentiat urmatoarele concluzii:

  • Numarul mediu de motorizari (in functie de puterea motorului este de 7,8/marca auto.
  • Grupa de cilindree cu cel mai mare numar de motorizari este cea cuprinsa intre1601-1800cmc cu un numar mediu de 9,1 motorizari/marca auto.


  • Din distributia motorizarilor pe an/model se poate observa faptul ca autoturismele model 2004 aveau in medie 16,6 motorizari, cele mai multe din intregul esantion analizat.


BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania este asociatia profesionala a societatilor de asigurare care pot practica, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).

Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde de lei in primele 9 luni ale anului 2019. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5% (de la 2,69 miliarde de lei).