logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Instantele resping costurile nejustificate de reparatii
Instantele de judecata arata ca service-urile auto nu pot stabili in mod discretionar pretul pieselor si al orei de manopera in paguba companiilor de asigurari pentru simplul motiv ca acesta suporta in final despagubirea.

Astfel, in ultima perioada, mai multe instante au dat castig de cauza unor companii de asigurari in fata service-urilor auto, considerand nejustificate costurile foarte mari si discriminatorii in cazul unor reparatii pe politele RCA. Asa este si un caz recent, in care un service auto a dat in judecata asiguratorul pentru ca nu a platit sumele percepute suplimentar de el, insa Instanta de Judecata a respins cererea reclamantei ca fiind neintemeiata.

Conform extrasului din Hotararea Instantei, "determinarea contravalorii reparatiilor in alta modalitate decat cea instituita de Legea nr 123/2017 (RCA - n.red.) nu face decat a sublinia caracterul neintemeiat al raspunderii asiguratorului de raspundere civila auto obligatorie, in aceasta situatie intrand ipoteza adaugarii unor adaosuri comerciale mai mari decat preturile medii.

Astfel, contrar sustinerilor reclamantei (service-ul), instanta constata ca unitatea reparatoare, persoana pagubita, intermediarii sau cumparatorii de creante nu sunt indreptatiti sa solicite orice suma pe care o considera de cuviinta cu motivarea ca au dreptul sa perceapa orice adaos comercial la piese sau orice ora de manopera pe care oricum le va suporta asiguratorul. Este necesar ca sumele solicitate sa se incadreze in evaluarea legala obligatorie a prejudiciului suferit.

Asadar, despagubirea se calculeaza fie pe baza sistemului de evaluare, fie prin documente scrise, insa, indiferent de modalitatea aleasa suma solicitata trebuie sa respecte 2 conditii:
1.valoarea orei de manopera utilizata nu poate fi discretionara, ci este necesar sa se utilizeze valoarea afisata chiar de unitatea reparatoare.
2.suma trebuie sa reflecte preturile de referinta de pe piata, nefiind adminisbila solicitarea de sume suplimentare pe considerentul ca asiguratorul este cel care va plati in cele din urma.

Pretul de referinta de pe piata si valoarea afisata a orei de manopera sunt doua notiuni noi, care nu se regaseau in reglementarile anterioare din legislatia primara si secundara din domeniul asigurarilor, ratiunea legiuitorului fiind aceea de a introduce un criteriu legal de evaluare, anume pretul mediu tocmai pentru evitarea supradimensionarii despagubirilor de catre unitatile reparatoare atunci cand acestea se platesc de asiguratorul RCA.

"Sustinerea reclamantei privind respectarea principiului libereu concurente nu justifica pretentiile sale. Intentia legiuitorului, prin referirea la valoarea orei de manopera afisate, nu a fost de a permite aplicarea unor valori diferentiate ale tarifelor, nici macar tinand cont de complexitatea si dificultatea lucrarilor executate, acestea justificand, cel mult, o prelungire a timpului de lucru, insa nicidecum o crestere a tarifului orar", se mai spune in extrasul din Hotararea Instantei.

Tomai pentru a elimina aceste derapaje din piata, exista o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - RCA, care prevede introducerea unui pret de referinta pentru manopera, piese si materiale si care a primit avize favorabile de la inca doua Comisii din Senat.

Si ASF a apreciat ca aceste practici pot avea un efect de contagiune si pot afecta echilibrul pietei de asigurari din Romania afectand costul viitor al contractelor de asigurare RCA, conditii in care, evaluarea despagubirilor RCA pe baza unor preturi de referinta (orientative si nu obligatorii pentru diferiti agenti economici) stabilite la nivelul pietei din Romania ar putea constitui o solutie.

De asemenea, industria de asigurari sustine introducerea unui tarif de referinta, cu titlu informativ, pentru reparatiile auto.