logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Cum functioneaza?
Legislatia in vigoare prevede stabilirea a 8 clase de Bonus si a 8 de Malus. Clasa B0 este atribuita unui asigurat nou, fara istoric.

Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) şi 8 clase de malus (M). Reducerea maximă (bonusul) de care un asigurat poate beneficia este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) care poate fi aplicată este de 180%.

Clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune. Fiecărei clase îi corespunde un anumit procent de reducere, respectiv de majorare procentuală a tarifului de prima RCA, în raport cu clasa de baza B0. 

Dacă în perioada de referinţă (anul calendaristic anterior datei de intrare în valabilitate a poliţei) nu au fost înregistrate daune pe asigurarea RCA, asiguratul va beneficia anul următor de o reducere a primei de asigurare prin acordarea unei clase de Bonus. In clasa maxima de Bonus – B8 se poate ajunge astfel dupa 8 ani fara accidente.

Dacă în perioada de referinţă au fost înregistrate daune plătite, asiguraţii sunt penalizaţi prin aplicarea unui Malus, adică prin majorarea primei de asigurare RCA, prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire

Clasa de Bonus-Malus se păstrează pe întreg anul calendaristic în care se încheie contractul RCA indiferent de perioada asigurată.

În situația în care în calitate de persoană fizică dețineți mai multe vehicule, atunci beneficiați de aceeași clasă a sistemului Bonus-Malus pentru toate vehiculele. Astfel, la reînnoirea RCA veți fi încadrat în cea mai favorabilă clasa de Bonus-Malus corespunzătoare istoricului de daunalitate. În cazul persoanelor juridice, pentru a realiza transferul clasei Bonus-Malus de pe un vehicul pe altul, dacă vindeți vehiculul, va trebui să solicitați în scris și să transmiteți asigurătorului documente privind înstrăinarea sau radierea vehiculului și achiziția vehiculului noudobândit.

Conform legislatiei in vigoare, puteti să vă mențineți clasa de Bonus-Malus în cazul în care aveți înregistrate daune daca solicitati asiguratorului RCA posibilitatea răscumpărării, adica veți suporta contravaloarea despăgubirii corespunzătoare evenimentului si nu veți fi penalizat prin aplicarea Malusului.

In cazul accidentelor unde s-a constatat ca a existat culpa comuna, ambii soferi vor fi penalizati prin majorarea primei RCA pentru anul urmator.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pune la dispozitia asiguratilor un instrument online prin care se pot obtine informatii despre incadrarea in clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA. Instrumentul poate fi utilizat accesand pagina de internet a Autoritatii: https://asfromania.ro/consumatori/informare-bonus-malus.

Cautarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de cautare sunt numarul de inmatriculare sau numarul de identificare a autovehiculului (seria de sasiu). Rezultatele furnizate reprezinta incadrarea in clasa B/M pentru fiecare autoturism in parte, pentru data de referinta aleasa, precum si alte detalii privind polita RCA (compania de asigurare, durata contractului).

In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, el beneficiaza de aceeași clasă a sistemului Bonus-Malus pentru toate vehiculele.

INF0 TRAFIC

NOUTATI

Asiguratorii RCA vor fi obligati sa efectueze constatarea daunelor suferite de tertii pagubiti in accidente de vehicule in cel mult 5 zile lucratoare de la momentul cand acestia primesc notificarea de la persoana pagubita, conform unei...