Asigurători

La ce companie pot să îmi asigur mașina?

Poţi să îţi faci asigurare RCA sau CASCO la oricare companie autorizată de ASF sau care practică acest tip de asigurare în baza paşaportului european.

ASF este autoritatea care eliberează licențele necesare pentru practicarea diferitelor tipuri (clase) de asigurări, iar lista actualizată cu companiile de asigurări și clasele pentru care dețin licență poate fi consultată pe site-ul ASF.

Companii de asigurare care vând polițe RCA

Asigurarea RCA este cuprinsă în clasa 10 de asigurare, alături de asigurarea CMR (cărăuș-marfă). Licența de practicare a asigurării RCA este oferită de către ASF, companiile fiind obligate să îndeplinească toate criteriile prevăzute în acest sens de legislația în vigoare.

În anul 2020, următoarele companii puteau comercializa asigurări RCA:

De asemenea, asigurarea RCA poate fi achiziționată de la WATFORD, companie care operează în baza pașaportului european.

Companii de asigurare care vând polițe CASCO

Asigurarea CASCO este cuprinsă în clasa 3 de asigurare (asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare). Pentru a comercializa asigurări CASCO, companiile trebuie să respecte criteriile pe care le impune legislația în vigoare, ASF fiind entitatea care supraveghează respectarea acestor criterii și cea care eliberează licența de practicare a asigurării CASCO.

Deși nu este o regulă, este un obicei des întâlnit ca asigurătorii care oferă polite RCA să comercializeze și asigurări CASCO. Așa că, atunci când închei o poliță RCA, indiferent că o închei direct la asigurător sau printr-un intermediar în asigurări/broker de asigurare, poți cere și o ofertă pentru asigurarea CASCO, pe care să o studiezi cu atenție.

Iar asta, întrucât polițele CASCO pot diferi de la un asigurător, la altul. Dacă închei ambele polițe auto la același asigurător, există posibilitatea să primești anumite beneficii, însă este mult mai important să te informezi bine și să studiezi și alte oferte CASCO. O poliță mai ieftină poate însemna mai puțină protecție, o selecție mai mică de riscuri în caz de accident și o franșiză mai mare.