Asigurarea Carte Verde

Actualizat:
20/05/2020
Cartea Verde poate fi privită drept o poliță RCA pentru deplasările cu mașina în afara țării. La fel ca în cazul asigurării RCA, Cartea Verde îi despăgubește pe terții cărora vehiculul asigurat le aduce un prejudiciu.

Asigurarea Carte Verde oferă mașinii asigurate protecție în fața terților, fiind încheiată de proprietarul mașinii (cel menționat în documentele vehiculului, exact ca în cazul asigurării RCA), despăgubind țerții în cazul în care mașina asigurată le produce un prejudiciu material sau vătămări corporale.

 

Potrivit legislației în vigoare, asigurarea Carte Verde se emite automat la cumpărarea poliței obligatorii RCA.

 

După cum arată și numele, Carte Verde este jumătatea colorată cu verde din contractul RCA. Pe partea din față a documentului, sunt trecute datele mașinii, valabilitatea poliței și alte elemente. Pe verso, sunt înscrise țările în care este valabilă polița Carte Verde.

 

Carte Verde este o poliță de asigurare standardizată la nivel național și internațional. Instituția care gestionează Carte Verde la nivel internațional e Consiliul Birourilor (CoB – Council of Bureaux), entitate formată din birourile naționale ale asigurătorilor din toate țările membre. Organizația responsabilă în România de gestionarea sistemului Carte Verde este BAAR – Biroul Asigurătorilor Auto din România (site oficial: www.baar.ro).

 

De regulă, polița Carte Verde e valabilă pe teritoriile tuturor țărilor membre ale sistemului Carte Verde. Este, totuși, posibil ca unele dintre acestea să fie excluse, caz în care sunt marcate cu un X pe spatele poliței. În această situație, ești nevoit să achiziționezi o nouă poliță Carte Verde din România, diferită de cea din polița RCA, sau să achiziționezi o asigurare de frontieră de la granița cu statul respectiv.

 

Perioada pentru care se încheie o poliță Carte Verde coincide cu perioada de valabilitate a asigurării RCA. Dacă, în timpul în care te afli pe teritoriul unei alte țări, îți expiră asigurarea Carte Verde, vei fi nevoit să achiziționezi o asigurare de frontieră din țara respectivă.

 

Dacă ești implicat într-un accident cu un vehicul înmatriculat în altă țară, asigurat sau neasigurat, în România sau pe teritoriul altui stat, este important să obții următoarele informații de la locul producerii accidentului:

  • numărul de înmatriculare/înregistrare al celuilalt vehicul implicat în incident;
  • o copie a documentului de asigurare a celuilalt vehicul (dacă este asigurat);
  • locul unde s-a petrecut accidentul;
  • (recomandat, dar nu obligatoriu) fotografii ale vehiculelor implicate în accident, cu grija ca în fotografii să se regăsească și plăcuțele de înmatriculare.

 

Când te afli pe teritoriul altui stat sau nu ești sigur de modul în care trebuie să procedezi în cazul unui accident, te poți adresa fie BAAR, fie biroului national Carte Verde din țara respectivă. Mai multe detalii poți găsi pe site-ul oficial al BAAR.