Sistemul Bonus-Malus

Actualizat:
20/05/2020
Sistemul Bonus-Malus influențează evoluția primei de asigurare în funcție de istoricul rutier al șoferului. Concret, sistemul îi „recompensează” pe proprietarii ai căror mașini nu au fost implicate în accidente, oferindu-le reduceri la prima RCA (Bonus), și îi „penalizează” pe șoferii care au produs unul sau mai multe accidente rutiere, fiind “sancționați” printr-o creștere a primei RCA (Malus).

Cu alte cuvinte, prețul asigurării crește sau scade în funcție de istoricul rutier de daune al șoferului. Dacă șoferul a fost vinovat de producerea unor accidente pe parcursul anului precedent, va plăti mai mult la încheierea poliței RCA. Dacă nu a fost vinovat de producerea unor accidente rutiere, va beneficia de o reducere la plata primei și, implicit, va achita un preț mai mic la încheierea asigurării RCA.

 

Potrivit legislației în vigoare, în situația în care o persoană fizică asigurată RCA deține mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeași clasă a sistemului Bonus-Malus pentru toate vehiculele, respectiv de cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul Bonus-Malus se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

 

Mai multe detalii legate de sistemul Bonus-Malus se pot regăsi în textul Legii nr. 132/2017.