Legislație

Legislația sectorială din asigurări

Sectorul de asigurări din România este unul reglementat riguros, prin numeroase legi, norme și directive europene. Toate acestea, pentru a proteja consumatorii, pentru a preveni dezechilibrele financiare ale companiilor din piață, dar și pentru a menține stabilitatea sectorului în ansamblul său.

În calitate de consumator de produse de asigurare, este indicat, pentru binele tău, să știi, la încheierea unui contract de asigurare, atât ce drepturi, cât și ce obligații ai. Mai jos, câteva dintre legile și normele aplicabile întregului sector de asigurări și, în special, domeniului de asigurări auto.

Codul rutier

Este de datoria fiecărui șofer să cunoască legislația rutieră a țării în care se deplasează.  Codul rutier conține toate informațiile legate de regulile, indicațiile și sancțiunile aplicabile drumurilor din România.

Legislație sectorială

Câteva din legile care reglementează societățile de asigurare și instituțiile responsabile la nivel național de autorizarea, supravegherea și intervenția asupra societăților de asigurare, sunt:

  • Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare
  • Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări
  • Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților

Legislație RCA

Având în vedere caracterul său obligatoriu, asigurarea RCA este reglementată de o serie de legi dedicate special acestui tip de produs de asigurare. Printre cele mai importante legi și norme care reglementează asigurarea RCA, se regăsesc:

  • Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie — mai multe detalii
  • Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România — mai multe detalii
  • Norma nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinţă pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie — mai multe detalii